T’ Aγριολούλουδα του Βαρλάμου
Μια έκθεση «ωδή» στα ταπεινά αγριολούλουδα της ελληνικής φύσης, που ο σπουδαίος καλλιτέχνης τα «βασάνιζε», όπως λέει στον πρόλογο της έκθεσης του, για να μπορεί να ασκείται στη ζωγραφική του. Στάθηκαν τα πρώτα του μοντέλα και δεν τον πρόδωσαν.
Ταυτίστηκε με την άποψη του Νικηφόρου Βρεττάκου ότι «Η παρουσία των λουλουδιών ήταν μία συμπαράσταση, ένα μέρος από την συμπαράσταση που έλαβα από τον κόσμο. Πρέπει να τα καταγράψω στον κατάλογο των φίλων μου», γι αυτό και προχώρησαν μαζί σε ένα κοινό έργο, τη Φιλοσοφία των λουλουδιών (ποιήματα και ζωγραφική). Τα Λουλούδια του Βαρλάμου, όπως είχαν ονομαστεί από τον κριτικό της εποχής Ν.Αλεξίου, απέκτησαν μεγάλη φήμη γιατί είχαν μία «ιδιαιτερότητα». Την ιδιαιτερότητα αυτή ο σεμνός αυτός καλλιτέχνης την εντοπίζει στην έλξη που αισθάνεται ο θεατής μπροστά στο έργο Τέχνης. Για τον Βαρλάμο αυτή η σχέση είναι απαραίτητη, όπως λέει.
Τα έργα της έκθεσης είναι ακρυλικά σε καμβά, ακουαρέλες, και λίγα χαρακτικά. Τα χρώματα τους είναι λουσμένα με ένα κρυφό φώς, ζωντανά, δίνουν την εντύπωση ότι θα τα αγγίξεις. Έχουν μια περηφάνια και ελευθερία τα αγριολούλουδα στις συνθέσεις του, δείχνουν να μην πατούν στη γη αλλά να ίπτανται. Είναι υπέροχο πως ακόμα και τα πιο μικροσκοπικά λουλουδάκια αποκτούν μία άλλη οντότητα και υπόσταση.
Η έκθεση τελειώνει 11/3 ( στο Βυζαντινό Μουσείο) και είναι κρίμα που δεν πήρε την δημοσιότητα που της άξιζε.
Λίγα βιογραφικά λόγια…. www.artingreece.gr/v1/artists/1463-varlamos
Ο Γιώργης Βαρλάμος (1922-2013) σπούδασε στην ΑΣΚΤ ζωγραφική και χαρακτική, συνέχισε στο Παρίσι με υποτροφία στην Ecole des Beaux-Arts δίπλα σε μεγάλους δασκάλους. Τα χρόνια της κατοχής οργανώθηκε στο Κ.Κ.Ε και ως το τέλος της ζωής του έμεινε ενεργός μέλος. Του παραχώρησε μετά θάνατον όλη του την περιουσία και το αρχείο. Έχει τιμηθεί σε πολλές διεθνής εκθέσεις, καθώς επίσης και από την Ακαδημία Αθηνών το 1995. Τα έργο του εκτός από ζωγραφικό , είναι χαρακτικό και εικονογραφικό.
Ωραία η ταινία του Βαρλάμου ... και με φωτογραφίες αγαπημένων ανθρώπων μέσα ....