Η έκθεση «Οι ιστορίες του Αλέξη Ακριθάκη», που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, με τα βιβλιαράκια, τις ιστορίες και τα σημειωματάρια του Αλέξη Ακριθάκη (1939-1994), από 15 Μαρτίου έως 3 Ιουνίου στο Κέντρο Τεχνών στο Πάρκο Ελευθερίας, εγκαινιάζει τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου». Την έκθεση, επιμελείται ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, με τη σημαντική συμβολή της κόρης του Α. Ακριθάκη, Χλόης Geitmann – Ακριθάκη.
Εξαιρετική ιδέα του δήμου Αθηναίων για την διοργάνωση της παραπάνω έκθεσης, πρώτον γιατί μαζί με τα πολύχρωμα έργα του ιδιαίτερου αυτού καλλιτέχνη, βλέπουμε και τα πάμπολλα σημειωματάριά του και βιβλιαράκια του, σε έναν εντελώς αντισυμβατικό με την προσωπικότητά του χώρο, στο πρώην κτίριο της ΕΑΤ/ΕΣΑ, που τώρα είναι διαμορφωμένο σε αίθουσα τέχνης. Επίσης απευθύνεται σε σχολεία, γιατί μεγάλο μέρος του έργου του είναι ιστορίες για την κόρη του, Χλόη. Όπως χαρακτηριστικά είπε και η ίδια στην προσφώνησή της, νόμισε ότι το παιδικό της δωμάτιο μεταφέρθηκε στο χώρο της έκθεσης.
Μία έκθεση σαν παραμύθι, γιατί τα παραμύθια είναι και ευχάριστα και τρομαχτικά. Ένας πληθωρικός καλλιτέχνης, φλεγόμενος, από τον κόσμο που τον περιβάλλει αλλά κυρίως εσωτερικά. Από τα έντονα χρώματα στα παιδικά, θα έλεγε κανείς σχέδιά του, με τα γνωστά μοτίβα της βαλίτσας, της καρδιάς, του βέλους ,του αεροπλάνου, περνάμε σταδιακά και ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του εγκλεισμού του στο Δρομοκαίτειο, σε σκίτσα τρομακτικά ,που με απλές γραμμές περιγράφουν την αγωνία. Μία συναρπαστική περιπέτεια η ζωή του «στα όρια», ένας πηγαίος, αντισυμβατικός, αυθόρμητος καλλιτέχνης, με μια μοναδική σχέση εικόνας- χρώματος-λόγου. Όπως αναφέρει το σημείωμα του επιμελητή της έκθεσης Ντένη Ζαχαρόπουλου: «Η αφήγηση δεν είναι ποτέ λόγος ή εικόνα, αλλά κάτι που σου κόβει την ανάσα, ανάμεσα στα δύο……Ο κλαυσίγελος στα έργα αυτά είναι τα ο πιο χαρακτηριστικό μιάς ιδιαίτερης γλώσσας που συγκροτεί το έργο του ως μυστική γραφή που μένει εκκρεμής ανάμεσα στον Παράδεισο και την Κόλαση» Aυτά ακριβώς τα στοιχεία είναι που δίνουν στα έργα του νεωτερικότητα, ποίηση και αγωνία συνάμα, τόσο ζωντανά και σύγχρονα ακόμα και σήμερα.
Λίγα λόγια για την ζωή του….
Ο Αλέξης Ακριθάκης (1939 - 19 Σεπτεμβρίου 1994) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Έζησε στο Παρίσι μεταξύ 1957 και 1961, ενώ από το 1968 ως το 1970 παρέμεινε στο Βερολίνο με υποτροφία του γερμανικού κράτους (DAAD). Στη συνέχεια μοίρασε το χρόνο του μεταξύ Αθηνών και Ευρώπης. Πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Βερολίνο, Αμβούργο, Μόναχο, Τορίνο, Γενεύη), ενώ συμμετείχε σε σημαντικές ομαδικές παρουσιάσεις στην Ευρώπη. Ο Ακριθάκης ασχολήθηκε με την εικονογράφηση βιβλίων, τη σκηνογραφία και το design. Ιδιαίτερα γόνιμη ήταν η δεκαετία του ΄70 που σχετίζεται και με την γέννηση το 1969 της κόρης του Χλόης και την διαμονή του στο Βερολίνο. Από την δεκαετία του ‘80 και ύστερα, η κατάσταση της φυσικής και της ψυχικής του υγείας σταδιακά χειροτέρεψε και νοσηλεύτηκε συχνά σε νοσοκομεία. Το 1990 εξέθεσε μια σειρά από έργα με λουλούδια στην γκαλερί 7 στην Αθήνα και την αφιέρωσε στους αυτόχειρες φίλους του. Πέθανε στις 19 Σεπτεμβρίου 1994 από ανακοπή καρδιάς.
Comments